Historisk Tidskrift. Utgiven av Svenska historiska föreningen
  Hem Aktuellt  Tidigare nummer Bli Medlem  Annonsera Om Historisk Tidskrift  För skribenter  Föreningen In English
 

Historisk tidskrift 127:4 • 2007

Innehåll (Contents) 2007:4

Uppsatser (Articles)

From periphery to centre. The internationalisation of the historiography of Portugal

David L Soares da Cunha och Pedro Cardim

Fulltext (pdf)

Sammanfattning

Från periferi till centrum. Historieämnets internationalisering i Portugal

I uppsatsen redogörs för hur portugisiska historiker förhåller sig till ämnets internationalisering. Den debatt som förts i den elektroniska tidskrift som grundats med syfte att sprida den portugisiska historieforskningen utanför Portugal, har lyft fram olika orsaker som svar på frågan varför de portugisiska historikerna i så ringa grad varit delaktiga i denna internationalisering. Bland orsakerna har framhållits universitetens organisering och karriärstrukturerna, där först och främst specialister på portugisiska historia efterfrågas för att fylla behovet av lärare, avsaknaden av bidrag för utlandsvistelser och för internationella konferenser samt det faktum att de portugisiska tidskrifterna inte håller måttet internationellt – nästan ingen av dem tillämpar ett anonymt granskningsförfarande.

Cunha och Cardim menar dock att en del av de problem som debatten pekat på nu håller på att lösas. Ett flertal nya forskningscentra knutna till universiteten har tillkommit på regeringens initiativ. Vid dessa centra kan lärare, forskare och doktorander söka långsiktig forskningsfinansierng, något som väsentligt förbättrat villkoren för forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. Dessa forskningscentra, liksom den offentligt finansierade forskningen som sådan, genomgår regelbundna utvärderingar av kolleger från det internationella historikersamfundet. Även om dessa centrumbildningar innebär att forskningen koncentreras och specialiseras så kompenseras detta av att de samtidigt fått resurser till bland annat översättningar, publikationer, konferenser och resor. Bidrag från europeiska forskningsfinansiärer har hjälpt till att skapa europeiska forskningsprojekt genom vilka portugisiska historiker kunnat integrera den portugisiska historieskrivningen i den övriga sydeuropeiska historieskrivningen.

Trots dessa incitament är antalet artiklar publicerade av portugisiska historiker i tidskrifter utanför Portugal relativt litet. En av anledningarna, hävdas det, är att portugisiska historiker liksom andra historiker utanför den anglosaxiska världen inte har för vana att företrädesvis publicera sina uppsatser i tidskrifter, utan lika gärna publicerar i konferensrapporter och forskningsantologier.

Det är också märkbart att majoriteten av de portugisiska historikerna fortsätter att visa minimalt intresse för ämnen utanför den nationella historien. Det nationella perspektivet är centralt i portugisisk historieskrivning, liksom i andra mindre länder.

Under de sista åren har en expansiv bokmarknad uppmuntrat de portugisiska historikerna att producera översiktsverk och biografier. Förlagen har dock inte gjort några försök att få dessa översatta. I de fall det har skett har det varit på författarnas initiativ.

Internationaliseringen skall dock inte, understryks det, ses som ett mål i sig utan som ett sätt att höja kvalitén på den historiska forskningen. Internationaliseringen kommer förhoppningsvis att ge upphov till en ”vetenskaplig kosmopolitism” där vi kan bekanta oss med ett bredare spektra av metoder, frågeställningar, koncept, kategorier och tillvägagångssätt. Historiker från andra länder som visat intresse för Portugals stormaktsvälde, men ur andra perspektiv än det nationella, har på senare tid inspirerat portugisiska historiker att se på sitt forna imperium med nya ögon. Samma sak har skett med Portugal och det habsburgska väldet. Detta har inneburit ett nytt sätt att se på Portugals historia, ett sätt som inte postulerar det unika i Portugals historia.

I uppsatsen framhålls samtidigt att man inte får låta sig förblindas av vad internationaliseringen kan ge. Det är inte självklart att den forskning som sker någon annanstans alltid är bättre liksom det inte alltid är självklart att små länders historia intresserar historiker från andra håll. Detta är tydligt i många översiktsverk som har tendens att oreflekterat och okunnig ta för givet att Portugal kan jämställas med närliggande större länder som Italien och Spanien. Det är sällan som portugisiska historiker bjuds in att bidra till de internationella översiktsverken, även om dessa verk behandlar frågor där den portugisiska erfarenheten är viktig.

Keywords

historiography Portugal, history Portugal, academic careers Portugal, higher education and state Portugal, research system Portugal