Historisk Tidskrift. Utgiven av Svenska historiska föreningen
  Hem Aktuellt  Tidigare nummer Bli Medlem  Annonsera Om Historisk Tidskrift  För skribenter  Föreningen In English
 

Historisk tidskrift 130:2 • 2010

Innehåll (Contents) 2010:2

Meddelanden (Notices)

Rodney Edvinsson får Hildebrandspriset

Ekonomihistorikern Rodney Edvinsson vid Stockholms universitet har av Svenska Historiska Föreningen tilldelats Emil Hildebrands pris för bästa uppsats i Historisk tidskrift 20 0 9. Uppsatsen har titeln ”Ekonomisk tillväxt, genusarbetsdelning och obetalt hemarbete i historisk belysning” och publicerades i 1:a häftet av den 129:e årgången. Prismotiveringen lyder:

Rodney Edvinsson artikel behandlar ett centralt och närmast klassiskt problem i ekonomisk och social historia och de ekonomiska vetenskaperna i allmänhet: hur skall vi foga in det obetalda hemarbetet i beräkningen av ekonomisk tillväxt? Edvinsson tar ett brett historiskt grepp på sitt ämne. Han har en djup metodisk och teoretisk kringsyn och behandlar frågan på ett innovativt sätt. Han diskuterar inte enbart det obetalda hemarbetets betydelse för BNP-beräkningar men också hur det påverkar genusarbetsdelning och individernas tidsanvändning.

Prissumman uppgår till 15000 kronor.

Priskommittén har bestått av prof. Ulf Jonsson, Stockholm, prof. Christina Carlsson Wetterberg, Örebro och prof. em. Eva Österberg, Lund. Uppsatsen är, förutom i tryck, tillgänglig i sin helhet på Historisk tidskrifts hemsida på Internet, <www.historisktidskrift.se>.